Företaget

40- och 50-talet

Finn-Nauha Oy:s historia sträcker sig nästan hundra år tillbaka i tiden till år 1919, då bolagets grundare Taavi Aleksanteri Reijonen började arbeta som bandmakare på Finlands äldsta bandväveri P.G. Holm Ab. Det fanns efterfrågan på kunniga vävare; bandfabriken Kutomo ja Punomo Oy i Åbo anställde Taavi som vävnadsmästare i sitt bandväveri år 1938.

 

De första banden vävdes i Tammerfors i slutet av 40-talet. Textilindustrins ställning försvagades på 1940-talet på grund av den rådande regleringsekonomin samt bristen på råvaror, maskiner, kapital och utländsk valuta. Med egentillverkade vävmaskiner tillverkades bland annat axelband, midjeband och flätande band i bomull.

60- och 70-talet

1960-talet var minikjolarnas guldålder, då även de finska kvinnorna ville visa upp sina ben trots de kärva väderförhållandena uppe i norr. För att tillverka en minikjol behövdes lite tyg och dessutom vårt runda midjeband.

Vid vinter-OS år 1976 i Innsbruck skedde ett genombrott för nya tävlingsstavar och -skidor, då glasfiber och kol ersatte trä och bambu. Samtidigt bytte man ut materialet i stavarnas handöglor från skinn till polyesterremmar.

Finn-Nauha Oy deltog redan från början i denna produktutveckling.
De nya stavarna skördade genast framgångar i tävlingsspåren; från 1976 ända fram till 1989 vanns i genomsnitt 75 procent av alla olympiska medaljer och VM-medaljer med kolfiberstavar.

Stavarna som användes vid dessa vinster tillverkade vi handöglorna för och vi var den största tillverkaren av handöglor i hela världen.

80- och 90-talet

I Finland rådde högkonjunktur under 1980-talet.
Ungdomskulturen var stark och finländsk rockmusik hördes överallt. I det allt rikare landet ökade antalet unga som skaffade sin första moped och sin första bil snabbt.
Trafikskyddet bedrev kampanjer med trafiksäkerhetsteman, bl.a. användning av säkerhetsbälte och reflex samt trafiknykterhet.

Stretch-reflexbandet som lätt kan träs på benet eller armen utarbetade vi med tanke på behovet av trafiksäkerhet. ”Är du redan Stretch” löd en reklamslogan på 80-talet.

Se vår Stretch-reklam från 80-talet!

Trafikskyddets reflexutskott belönade år 1984 Finn-Nauha Oy för främjande av användningen av reflex bland fotgängare.

2000-talet fram till idag

Möjligheterna inom den finländska textilindustrin fanns i början av 2000-talet inom högklassig produktplanering, tekniskt krävande produkter, korta serier samt snabba och flexibla leveranser.

Utvecklingsarbetet inom tekniska textilier är förknippat med kännedom om olika branscher utöver textilbranschen. Betydelsen av specialtextilier framhävs bl.a. inom hälso- och vårdbranschen samt inom pappers-, maskin-, bygg- och miljöbranschen.

Det är redan nästan hundra år sedan Taavi Reijonen lärde sig bandväveriets hemligheter. Efter kriget var våra huvudprodukter flätande band, midjeband och axelband. Idag ligger vårt fokus vid tekniska bandprodukter för varierande användningsändamål. Vi har hört till den bästa AAA-kreditklassificeringsgruppen ända sedan år 1990.


Samarbetet med kunden, partnerskap och förtroende har alltid utgjort grunden för vår verksamhet. Vårt mål är alltid att hitta rätt lösning för kundens behov.