Finn-nauhan historiikki

Historia

40- ja 50-luku

Finn-Nauha Oy:n historia ulottuu yli sadan vuoden taakse vuoteen 1919, kun yhtiön kantaisä Taavi Aleksanteri Reijonen aloitti nauhantekijän ammattinsa Suomen vanhimmassa nauhakutomossa P.G. Holm Ab:ssa.

Hyvällä ammattimiehellä oli kysyntää; Turussa sijainnut nauhatehdas Kutomo ja Punomo Oy kutsui Taavin nauhakutomonsa kutomamestariksi 1938.

Ensimmäiset nauhametrit kudottiin Tampereella 40-luvun lopussa.

Tekstiiliteollisuuden asemaa heikensi 1940-luvulla voimassa ollut säännöstelytalous sekä pula niin raaka-aineista, koneista, pääomasta kuin ulkomaisesta valuutasta.

Itse rakennetuilla kutomakoneilla valmistettiin mm. puuvillaolkain-, vyötärö- ja lettinauhaa.

60- ja 70-luku

1960-luvulla minihameiden kulta-aikaan naiset paljastivat sääriänsä niin paljon kuin vartalon muodot antoivat myöden, myös meillä täällä Pohjantähden alla, huolimatta ankarista sääolosuhteista.

Minihameen valmistamiseen tarvittiin vähän kangasta ja lisäksi valmistamaamme kaarevaa vyötärönauhaa.


Vuoden 1976 Innsbruckin talviolympialaisista tuli läpimurto uusille kilpasauvoille ja – suksille, kun lasikuitu ja hiili syrjäyttivät puun ja bambun. Samalla sauvojen käsilenkkien materiaali vaihtui nahasta polyesterihihnoihin.

Finn-Nauha Oy oli alusta asti tuotekehityksessä mukana.
Sauvojen saavutukset kilpaladuilla olivat heti huomattavia; hiilikuitusauvoilla voitettiin vuodesta 1976 lähtien aina vuoteen 1989 asti keskimäärin 75 % kaikista olympia- ja MM-mitaleista. Näihin voittoisiin sauvoihin valmistimme käsilenkit ja olimme maailman suurin käsilenkkien valmistaja.

80- ja 90-luku

Suomessa elettiin 1980-luvulla voimakasta nousukautta.

Nuorisokulttuuri oli voimissaan ja suomalainen rokki raikui.

Vaurastuvassa maassa ensimmäiset moponsa ja autonsa hankkivien nuorten määrä kasvoi vauhdilla. Liikenneturva kampanjoi liikenneturvallisuusteemoilla, joita olivat mm. turvavyön ja heijastimen käyttö sekä liikenneraittius.

Liikenneturvallisuuden tarpeeseen kehitimme helposti jalkaan tai käsivarteen sujautettavan Stretch –joustoheijastimen. ”Joko sinä olet Strech”, kysyttiin 80-luvulla mainoslauseessa.

Liikenneturvan heijastintoimikunta palkitsi Finn-Nauha Oy:n jalankulkijaheijastimen käytön edistämisestä vuonna 1984.

Stretc -mainoksemme 80 -luvulta

Liikenneturvan heijastintoimikunta palkitsi Finn-Nauha Oy:n jalankulkijaheijastimen käytön edistämisestä vuonna 1984.

2000-luvulta tähän päivään

Suomalaisen tekstiiliteollisuuden mahdollisuudet 2000-luvun alussa olivat korkealaatuisessa tuotesuunnittelussa, teknisesti vaativissa tuotteissa, lyhyissä sarjoissa sekä nopeissa ja joustavissa toimituksissa.

Teknisten tekstiilien kehitystyöhön liittyy tekstiiliosaamisen ohella eri toimialojen tunteminen.

Erikoistekstiilien merkitys korostuu mm. terveys- ja hoitoalalla, paperi-, kone- rakennusteollisuus- sekä ympäristöalalla.


Taavi Reijosen saamasta nauhaopista on jo lähes sata vuotta, sodan jälkeen päätuotteitamme olivat letti-, vyötärö- ja olkainnauhat.

Tänä päivänä pääpaino on teknisissä nauhatuotteissa mitä erilaisimpiin tarpeisiin. Parhaaseen AAA-luottoluokitusryhmään olemme kuuluneet jo vuodesta 1990-alkaen.


Yhteistyö asiakkaan kanssa, kumppanuus ja luottamus, on aina ollut kaiken perusta. Päämääränä on aina löytää ratkaisu asiakkaan tarpeeseen.